Vi har åbent i dag fra 08:00 - 15:30

Psykologcentret KRAP

86 60 11 71

Kurv

Menu

Kurser

Søg

Kontakt

Kurv

07/06/2023

Vigtigt at vide om angst 

Antallet af danskere med angst er stigende.  Alle mennesker kan blive bange, og det er…

Mand der ser sig selv i spejl, vigtigt at vide om angst

Antallet af danskere med angst er stigende. 

Alle mennesker kan blive bange, og det er en helt normal reaktion. Løber følelsen løbsk, kan angsten dog udvikle sigt il en sygdom, og netop angst er en af de mest udbredte psykiske sygdomme i Danmark. Antallet af danskere med angst er stigende. Det anslås at 400.000 danskere lider af ansgt, og at hvert 8. barn har angst. 

Alle kan udvikle angst, men mennesker med en medfødt sårbarhed, forældre med angst og børn, der vokser op i familier med vold eller overgreb og psykisk sygdom har en øget risiko for at udvikle angst. Mennesker, der oplever et pres i livet – måske i form af arbejdsløshed eller skilsmisse – kan også udvikle angst. 

Læs mere om børn og angst her

Der findes flere typer af angst, og et menneske med angst kan have andre diagnoser også. 

Generaliseret angst er altid til stede. Personen bekymrer sig mere end normalt og ofte er i et konstant alarmberedskab. Angsten er ikke begrænset til særlige situationer eller ting. 

Panikangst rammer pludseligt og kan minde om et ildebefindende eller hjertetilfælde. Ofte går anfaldet over ret hurtigt, men personen kan udvikle en angst for at få et nyt anfald. 

Sygdomsangst kaldes også hypokondertilstand. Her er personen bange for at lide af en alvorlig sygdom, og de kan tolke kroppens signaler som tegn på, at de er syge.   

Fobier er en lidelse, hvor særlige genstande eller situationer udløser en reaktion, der ikke svarer til den fare, som genstanden eller situationen udgør. En udbredt fobi er socialfobi, hvor man er angst i sociale situationer. Andre er højdeskræk og frygt for edderkopper.  

Angsten ses også som et symptom hos mennesker med OCD og PTSD. Mennesker med angst kan desuden udvikle symptomer på depression, da angsten kan give en følelse af håbløshed og tristhed.  Angsten stresser også et menneske. 

Terapi kan hjælpe 

De mest udbredte symptomer på angst er svimmelhed, uro, hjertebanken, trykken i  brustet, sveden og rysten. Personen kan have svært ved at trække vejret, svært ved at sove, ondt i maven, tørhed i munden og kvalme samt ømme muskler.  Desuden ses koncentrationsbesvær, kort lunte, ængstelige tanker og undvigelsesadfærd, hvor du undgår de situationer, der kan udløses angsten.  

Angst kan håndteres både medicinsk men også terapeutisk. På PsykologCentret arbejder vi med KRAP via samtaler og terapi, og hele familien kan deltage, hvor der er behov 

Bliv klogere på..