Vi har åbent i dag fra 08:00 - 15:30

Psykologcentret KRAP

86 60 11 71

Kurv

Menu

Kurser

Søg

Kontakt

Kurv

06/10/2022

Sådan kan du tale med dit barn om Ukraine

Få råd til at tage en god samtale med dit større barn om en situation,…

Sådan kan du tale med dit barn om Ukraine

Få råd til at tage en god samtale med dit større barn om en situation, der kan skabe utryghed i barnet.

For et lidt større barn, der ser tv og følger med i de ting, der sker online, kan det være et skræmmende emne, og derfor er det vigtigt, at du taler med barnet om krigen, hvis barnet spørger eller udtrykker behov for det. Du skal måske tage initiativet selv, hvis du ved, at barnet “har hørt noget”. Nogle børn kommer ikke selv, og det at tale om det, der skræmmer, er vigtigt.

Tanker kan virke farlige, indtil de kommer frem i lyset og bliver talt om. Hvis børn går alene med deres tanker, danner de sig deres egne billeder af virkeligheden, som du ikke har kendskab til. I stedet ser du måske barnets mestringsstrategier, og de kan have mange forskellige udtryk. Nogle børn vil måske “klamre” sig mere op af dig, når det oplever utryghed, andre vil opsøge viden og stille dig uendeligt mange spørgsmål – eller anvende helt andre mestringsstrategier. Det eneste vi ved med sikkerhed i KRAP, er at mestringen har en nytteværdi. Barnet gør det, fordi det giver mening på en eller anden måde.

Vær nysgerrig og åben. Undgå en forudindtaget holdning om, at barnet er bange eller ikke bange – men mød barnet, hvor det er – åbent og nysgerrigt. I KRAP kalder vi det at gå over broen. Du efterlader dine holdning og meninger på den ene side af broen, hvorefter du passerer broen uden bagage og møder barnet på barnets side, klar til at lytte.

Læs mere om KRAP

Måske er dit barn ligeglad med krigen. Måske er det utrygt. Lyt og lad barnet fortælle. Stil åbne hv-spørgsmål, så barnet får mulighed for at dele sine tanker og følelser selv. Hvad har du hørt om krigen i Ukraine? Hvad giver dig de tanker? Hvordan får det dig til at føle? Disse er eksempler på spørgsmål, du kan bruge, som selvfølgelig skal tilpasses barnets udviklingsniveau.

Du kan også forklare barnet, at der bliver passet på det, og om det hjælpearbejde, der foregår i Ukraine og resten af verden, hvor rigtig mange hver dag forsøger at passe på de mennesker, der bor i krigsramte områder, lige som der bliver passet på de mennesker, der flygter.

Husk at anerkende barnets eventuelle bekymringer. Den er reel og ok at have. Men forklar barnet, at verden er stor, og selvom der er krig nogle steder, så betyder det ikke, at hele verden er utryg. Barnet er et trygt sted – hos dig.

Husk at tilpasse samtalen til barnets alder. Er det et yngre barn, kan du lade barnet tegne sine følelser og tanker om krigen. De helt små børn ved måske slet ikke, der er krig. Lad dem leve i den uvidenhed – med mindre, de selv bringer emnet op.

Bliv klogere på..