Vi har åbent i dag fra 08:00 - 15:30

Psykologcentret KRAP

86 60 11 71

Kurv

Menu

Kurser

Søg

Kontakt

Kurv

06/01/2021

Sådan undgår du at få corona-blues

Psykolog giver gode råd om mental sundhed under en pandemi. Isolation, ledighed, usikkerhed og frygt.…

Mand der sidder i karm og ser på Corona virus - Sådan undgår du at få corona-blues

Psykolog giver gode råd om mental sundhed under en pandemi.

Isolation, ledighed, usikkerhed og frygt. Følelsen af ikke at kunne handle. Nye restriktioner. Nye begrænsninger. Afsavn. Dødsangst.

En pandemi, som vi ser lige nu med Covid-19, kan skabe mange negative tanker og følelser. Hvor længe bliver det ved? Bliver verden nogensinde den samme igen? Spørgsmålene er mange, men svarene udebliver, og det kan drive selv det mest mentalt stærke menneske ud over kanten. Verden over kan man se, at antallet af mennesker med stress og depression stiger under Covid-19 udbruddet, og årsagerne er flere, forklarer psykolog Camilla Winther fra PsykologCentret Viborg/Skive.

”Vi befinder os i en situation, hvor vi ikke kan gøre ret meget for at påvirke situationen. Det giver en følelse af afmagt, og for nogle mennesker kan det udvikle sig til både stress og depression, fordi vi er vant til at leve med en stor grad af frihed og valgmuligheder, siger hun.

Læs mere om KRAP

Udsigten til, at coronaen er på vej væk, kan virke fjern. Det er derfor afgørende, at vi som mennesker lære at navigere i den nye verden, som coronaen har skabt, for ellers kan virussen ramme vores mentale sundhed.

”Før følelsen overvælder os, så må vi stoppe op og overveje, de ting, som vi rent faktisk har indflydelse på. Det er nemlig temmelig mange ting,” siger psykolog Camilla Winther.

Hjælp hinanden

På PsykologCentret anvendes metoden KRAP, der er en kognitiv metode med praksisnære redskaber. Fokus er på at anerkende det enkelte menneske, hvor dette menneske er, og få kastet lys over de styrkesider og ressourcer som hvert menneske har.

”På samme måde kan man tænke om coronaen. Hvad kan jeg gøre noget ved? Hvad kan jeg ikke gøre noget ved? De ting, som fylder, er ofte dem, som vi ikke kan handle på. Men hvis du begynder at fokusere på alle de ting, du kan, så vil de negative tanker ofte trække sig mere i baggrunden,” siger Camilla Winther.

Hun opfordrer samtidig os alle til at hjælpe hinanden med at holde humøret oppe. Har man et behov for yderligere hjælp tilbyder mange psykologer lige nu internetbaseret samtaleterapi udover den almindelige terapi. Her kan du sidde i din egen stue og have samtaler med en psykolog via din computer eller smartphone.


”Flere studier peger på, at internetbaseret terapi har en effekt, og det gælder især ved angst, depression, ensomhed og PTSD,” siger Camilla Winther.

Bevar din mentale sundhed:

Vær god ved dig selv: Få sund mad og søvn. Begge dele påvirker dig fysisk men også psykisk. Få også frisk luft og motion.

Hold kontakten ved lige: Lige nu kan du ikke mødes med alle, som du plejer, men så hold kontakten ved lige på anden vis. Ring og snak, lav videoopkald, måske gruppevis, hvor du kan se vennerne. Vælg nogle mennesker ud, som du ses med løbende. Gå fx ture sammen.

Husk at du er værdifuld: Du gør en forskel. Du kan ikke gøre noget ved virussen, men du udretter stadig noget vigtigt. Du holder afstand, spritter af og bærer mundbind – alt sammen med det formål at passe på andre. Du kan også handle ind for andre, tilbyde lektiehjælp, talermed folk, der er urolige. Alt sammen gavner andre men også dig selv, fordi dine tanker afledes, og du oplever en følelse af mening og formål.

Tag en pause: Smid fødderne op, lav en varm kop te og se den serie, som du har drømt om at se i lang tid men ikke haft tid til. Sluk for nyhedsstrømmen og tillad dig at glemme corona for en stund.

Bliv klogere på..