Vi har åbent i dag fra 08:00 - 15:30

Psykologcentret KRAP

86 60 11 71

Kurv

Menu

Kurser

Søg

Kontakt

Kurv

26/07/2023

Godt at vide om ADHD 

Lidelsen opstår af flere årsager.  Du har sikkert hørt om ADHD, og måske kender du…

Person der ryger og har adhd Godt at vide om ADHD

Lidelsen opstår af flere årsager. 

Du har sikkert hørt om ADHD, og måske kender du endda et menneske, der har lidelsen. Hvordan den viser sig hos det enkelte individ, og hvorfor den opstår, er forskellig, og der er stadig meget, vi ikke ved om ADHD. 

ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse, og den kommer til udtryk via adfærden hos det enkelte individ. Ofte vil børn, unge og voksne med ADHD have problemer med opmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet. Lidelsen rammer alle køn, men den kan være sværere at opdage hos piger og kvinder. 

Alene i Danmark har 4,5 procent af børn og unge i alderen mellem 10 og 24 år en ADHD-diagnose. Blandt den voksne del af befolkningen ligger andelen af mennesker med en ADHD-diagnose på 3 til 4 procent. Cirka 85 procent af de mennesker, der lever med en ADHD-diagnose, har også en eller flere andre psykiske lidelser. De fleste børn får diagnosen, når de fem til seks år, men du kan også få diagnosen som voksen. 

Der er flere årsager til, at et menneske udvikler ADHD. ADHD er en arvelig lidelse, så arv spiller ind, men dit barn behøver ikke få ADHD, fordi du har det. Andre kendte årsager er hjerneskade eller slagtilfælde i de første leveår, påvirkning af alkohol, rygning og infektioner samt hvis barnet udsættes for bly i fostertilstanden eller som nyfødt.  

Flere typer af ADHD 

Der er groft sagt tre typer af ADHD. Den første er en såkaldt kombineret type, hvor det menneske, der har ADHD, oplever forstyrrelser af både opmærksomheden samt hyperaktivitet og impulskontrollen. Den anden type er, hvor personen oplever overvejende eller udelukkende forstyrrelse af opmærksomheden. Denne type kaldes også ofte ADD. Den tredje type er en ADHD, hvor personen overvejende oplever problemer med hyperaktivitet eller impulsivitet.  

De mest udbredte ADHD-symptomer er manglende evne til at koncentrere sig og være opmærksom, en manglende impulskontrol og et aktivitetsniveau, der er enten for højt eller for lavt. Dette kan give problemer med at regulere adfærden i forhold til den situation, som et menneske med ADHD er i.  

Symptomerne findes i alle sværhedsgrader fra let til moderat og svær. De kan variere meget fra person til person, og kan ændre sig i løbet af opvæksten og i bestemte sammenhænge. Symptomerne er oftest mest tydelige i situationer, som er ukendte og uden struktur, mens de er mindre tydelige i situationer, der er velkendte og mere strukturerede.   

Mange symptomer mildnes med alderen, fordi det enkelte menneske med ADHD lærer at håndtere symptomerne eller kompenserer for dem. Hvis der sker ændringer – såsom en flytning, et nyt arbejde eller en ny uddannelse – kan symptomerne vende tilbage med større styrke. Det er derfor en fordel at kende nogle redskaber, som du kan bruge til at håndtere din ADHD-lidelse eller dit barns ADHD-lidelse.   

ADHD kan håndteres både medicinsk men også terapeutisk rådgivning eller vejledning kan være givende for selvforståelsen eller for forældre.  

Vi anvender metoden KRAP, der har en ressourcefokuseret tilgang, og vores erfaring med mennesker med ADHD er stor. Læs mere om vores ydelser og terapi her

Bliv klogere på..