Vi har åbent i dag fra 08:00 - 15:30

Psykologcentret KRAP

86 60 11 71

Kurv

Menu

Kurser

Søg

Kontakt

Kurv

26/07/2023

Godt at vide om ADHD 

Opmærksomhedsforstyrrelser kan se ud på mange måder, og der er flere bagvedliggende årsager Du har…

Person der ryger og har adhd Godt at vide om ADHD

Opmærksomhedsforstyrrelser kan se ud på mange måder, og der er flere bagvedliggende årsager

Du har sikkert hørt om ADHD, og måske kender du endda et menneske, der har diagnosen. Hvordan den viser sig hos det enkelte menneske, er meget forskelligt, og der er stadig rigtig meget, vi ikke ved om ADHD. Heldigvis forskes der fortsat i det, så forhåbentlig bliver vi alle klogere efterhånden.

ADHD skyldes en neuro-biologisk forstyrrelse i den del af hjernen, der styrer vores opmærksomhedsevne, motoriske aktivitet og impulsivitet, og derfor kommer den primært til udtryk via den måde, man som menneske er i verden og afkoder verden. De fleste vil oftest have udfordringer med opmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet. Opmærksomhed er også flere ting – og man behøver ikke være udfordret på alle elementer af opmærksomheden. Opmærksomhedsforstyrrelser rammer alle køn, men det har vist sig, at det ofte kan være sværere at opdage hos piger og kvinder.

Alene i Danmark har 4,5 procent af børn og unge i alderen mellem 10 og 24 år en ADHD-diagnose. Blandt den voksne del af befolkningen ligger andelen af mennesker med en ADHD-diagnose på 3 til 4 procent. Cirka 85 procent af dem der lever med en ADHD-diagnose, har også en eller flere andre samtidige psykiske lidelser. Det kan handle om, at det er belastende at leve med en opmærksomhedsforstyrrelse, så længe den ikke er opdaget og det kan betyde, at der i nogen situationer kommer mere oveni, som f.eks angst, depression og eller misbrug. De fleste børn får stillet diagnosen, når de er fem- seks år, men man kan også få diagnosen som voksen.

Der er formentlig flere årsager til, at børn fødes med og udvikler ADHD. Arv tilskrives en meget vigtig rolle for udviklingen af ADHD, altså at en eller begge forældre har det, men dit barn behøver ikke få ADHD, fordi du har det. Andre kendte årsager er hjerneskader i den helt tidlige udvikling, samt påvirkning af alkohol, rygning og infektioner.

Flere typer af ADHD 

Der er groft sagt tre typer af ADHD (kilde Psykiatrifonden)

  1. Den kombinerede type med både opmærksomhedsforstyrrelse, hyperaktivitet og impulsivitet.
  2. Den overvejende uopmærksomme type også kaldet ADD. Her er hyperaktiviteten fraværende eller ikke så synlig. ADD bliver også kaldt for ”den stille ADHD”. 
  3. Den overvejende hyperaktive eller den overvejende impulsive type  

De mest udbredte tegn på ADHD er manglende evne til at koncentrere sig og være opmærksom, en manglende impulskontrol og et aktivitetsniveau, der enten er for højt eller for lavt. Dette kan give problemer med at regulere sine handlinger i forhold til den situation, som man aktuelt er i.

Tegnene kan naturligvis vise sig i forskellige sværhedsgrader lige fra let til moderat og svær. Tegnene kan også variere meget fra person til person, og kan ændre sig i løbet af opvæksten og i bestemte sammenhænge. Tegn på ADHD er oftest mest tydelige i situationer, som er ukendte og ustrukturerede, mens de er mindre tydelige i situationer, der er velkendte og mere strukturerede. 

Det kan blive lettere at leve med ADHD med alderen, fordi man kan lære at få strategier og kompensere for det, der opleves svært og uoverskueligt. Hvis der sker ændringer – såsom en flytning, et nyt arbejde eller en ny uddannelse – kan der opleves flere udfordringer end vanligt. Det er derfor en fordel at kende nogle redskaber, som du kan bruge til at håndtere din egen ADHD eller til at støtte dit barn omkring aktuelle udfordringer. 

ADHD kan bedres dels gennem medicinsk behandling men også terapeutisk rådgivning, terapi eller vejledning kan være givende for selvforståelsen eller for forældre til børn, som har ADHD.

I PsykologCentret har vi gode erfaringer med at anvende vores evidensbaserede KRAP metoder i arbejdet sammen med mennesker med ADHD og eller forældre/pårørende. KRAP har en anerkendende og ressourcefokuseret tilgang, som kan være ret essentiel, da mange har oplevet nederlag i flere sammenhænge, samt vores redskaber er tydelige og strukturerede og derfor meget anvendelige ift. ADHD.

Læs mere om hvad PsykologCentret her

Bliv klogere på..