Vi har åbent i dag fra 08:00 - 15:30

Psykologcentret KRAP

86 60 11 71

Kurv

Menu

Kurser

Søg

Kontakt

Kurv

06/12/2022

En jul alene kan også være en dejlig oplevelse 

Mange danskere føler sig mere ensomme i juledagene.  Det er december, juletid og hjerternes fest,…

En jul alene kan også være en dejlig oplevelse

Mange danskere føler sig mere ensomme i juledagene. 

Det er december, juletid og hjerternes fest, men hvor andre oplever sommerfugle i maven af forventning for den kommende højtid, så oplever du måske i stedet en knugende fornemmelse. Det er en følelse, der knytter sig til ensomhed, til oplevelsen af ikke at høre til, og for mange forstærkes den knugende fornemmelse netop i juledagene. 

Over alt ser vi familier og venner samles, og hele konceptet bag jul handler om fællesskab, familie og relationer, men hvis du ikke rigtig har nogen af delene, kan følelsen af ensomhed hurtigt vokse, og når det sker, så er du bestemt ikke alene. Rigtig mange mennesker oplever, at de føler sig mere ensomme i juledagene, og hvis du i forvejen har få relationer, så vil denne tid kunne være svær for dig at komme igennem. 

Læs mere om KRAP

Der er dog nogle ting, du kan gøre, så vi har samlet nogle råd og forslag herunder, som vi håber kan gøre julen bedre – også selvom du fejrer den alene. 

Hvad kan du gøre selv: 

  • Gør julen alene til din. Ej den uden at skjule, at du er alene. Gå i biografen, på café og på julemarkeder alene. Gør de ting, som du ville gøre sammen med andre og tag på den måde del i julestemningen. Måske møder du andre, der også er alene disse steder, og nye relationer kan dannes i disse dage. 
  • Selve juleaften kan du melde dig som frivillig på et herberg eller lignende. Der er altid brug for flere hænder, og oplevelsen er både smuk og helt i tråd med julens budskab om at give til andre. Der findes også grupper af mennesker, der inviterer fremmede hjem til jul hos dem. Kig på de sociale medier og se om, der er en familie eller anden enlig tæt på dig, hvor du kan fejre jul. 
  • Mange ensomme skammer sig, og derfor siger de ikke til nogen, at de er ensomme. Måske ved dine omgivelser ikke, at du holder jul alene? Ræk ud, sig det højt, og vær med til at bryde det enorme tabu, som ensomhed stadig er, selvom følelsen er mere udbredt i Danmark, end mange tror. 

Hvad kan du gøre for andre: 

  • Hvis du ikke selv sidder alene i juledagene, men kender en, der gør, så sæt handling på. Ræk ud og inviter personen med. Måske til juleaften hos dig og din familie, og ellers til nogle af de mange juleaktiviteter, der er landet over i hele denne måned. Din indsats gør en forskel. 

Ensomhed er en naturligvis følelse, og alle oplever den nu og da. Hvis du oplever den ofte, og den måske er med til at isolere dig yderligere fra verden, så kan den føre til depression og en følelse af ikke at slå til og være noget værd. Ensomhed forstærkes i juledagene, men hvis følelsen varer ved, så husk at du kan få professionel hjælp til at slippe af med den knugende fornemmelse i maven. 

Læs mere om terapi

God jul – og husk at selvom du holder den alene, så er du ikke alene. Tal viser, at en ud af otte danskere føler sig ensomme, og tallet er stigende. 

Julens handler om fællesskaber. Højtiden er derfor en oplagt mulighed for at gøre noget ved ensomhed. Det er en udfordring, vi skal løse sammen, i fællesskab. 

Bliv klogere på..