To frivillige grupper i Viborg viser et behov for ekstra fokus på søskende til børn med særlige udfordringer.
Når der i en familie er et barn med særlige udfordringer, så får dette barn naturligt meget opmærksomhed fra forældrene. Det kan efterlade andre børn i familien med en følelse af ensomhed og sorg.
Derfor har PsykologCentrets to pædagogiske konsulenter Søren Gytz Olesen og Rikke Meedom startet to frivillige søskendegrupper i et samarbejde med De Frivilliges Hus i Viborg. Her kommer i alt 14 børn en gang i ugen for at mødes med ligesindede og snakke om både de ting, der svært, men også de ting, der fungerer. I sidste ende handler det om ikke at føle sig alene, for disse børn og unge deler en virkelighed med mange andre danske børn, og den virkelighed skal vi turde italesætte.
“Det handler om at skabe et rum, hvor disse søskende til børn med særlige udfordringer, får mulighed for at være sig selv og fokusere på sig selv. Vi snakker om barnets søster eller bror, men kun hvis det er naturligt. Fokus skal netop være på det barn, der deltager, for ellers har vi jo igen fokus rettet mod den søskende, der ofte i forvejen får en del opmærksomhed, og i gruppen er det det andet barns tur til at få opmærksomheden,” siger Rikke Meedom.
Begge pædagogiske konsulenter er overraskede over, hvor stor interessen har været for at deltage i de to søskendegrupper, og i starten var det faktisk hensigten at lave en enkel gruppe. Den er nu blevet delt i to grupper – en for børn og en for unge – også siden oktober sidste år har deltagerne derfor kunnet mødes i Viborg for at finde et frirum, som de ikke skal dele med deres søster eller bror.
”Vi gør os nogle erfaringer med disse grupper, og vi kan se, at vi har ramt et stort behov. Vi kunne sagtens lave flere grupper, hvis vi havde ressourcerne til det, og det viser os, at dette er et område, som der bør større fokus på,” siger Rikke Meedom.
Hun fortæller, at deltagerne kommer fra hele Viborg Kommune, og at forældrene, der kører børn og unge, også har fået et netværk.
”De voksne venter jo på, at deres børn er færdige i gruppen, og det kan vi se har givet forældrene en mulighed for at mødes med andre forældre i samme situation, og derved har de efterhånden skabt deres eget netværk. Det er virkelig dejligt, for denne tematik omhandler ikke enkelte børn, men familien som helhed,” siger Rikke Meedom.
De børn og unge, der lige nu deltager i søskendegrupperne i De Frivilliges Hus, er børn med søskende, der har forskellige udfordringer. Nogle har en bror eller søster med en spiseforstyrrelse, andre har en søskende med ADHD eller autisme, mens andre igen har en bror eller søster med et fysisk handicap.
”Der er max 8 børn eller unge i hver søskendegruppe, fordi alle skal have en mulighed for at føle sig tryg og hørt og set. Vi stiller vores professionelle viden til rådighed for disse børn og unge, og grupperne er stadig nye og udvikler sig løbende, men det er nogle virkelig skønne unge mennesker, som vi får lov at møde i disse grupper,” siger Rikke Meedom.