Vi har åbent i dag fra 08:00 - 15:00

Psykologcentret KRAP

86 60 11 71

Kurv

Menu

Kurser

Søg

Kontakt

Kurv

17/12/2020

Skab et godt nytår sammen med dit barn med autisme

Ekspert giver her en række gode råd til forældre, der skal holde nytår med deres…

Barn med autisme og mor der ser billeder igennem

Ekspert giver her en række gode råd til forældre, der skal holde nytår med deres barn med autisme.

Høje brag, andre lugte og store forventninger. Nytåret bringer en række udfordringer til forældre med børn med autisme, men heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at komme bedre gennem perioden og den store aften. Karin Bakmand, der er VISO-specialist og specialpædagogisk konsulent ved PsykologCentret Viborg & Skive giver her en række råd til forældre med et eller flere børn med autisme, så nytåret kan blive en god oplevelse.
Det første, som du skal overveje er, hvordan dit barns energiniveau er i forhold til tiden op til nytårsaften. Hos PsykologCentret kalder vi det energikoppen.

”Hos børn med autisme kan energikoppen hurtig blive tømt, fordi barnet bruger ekstra energi på at være spændt og måske nervøs, fordi det kan mærke, at der skal ske noget særligt nytårsaften. Det handler derfor om at forsøge at fylde koppen langsomt, så den ikke tømmes for hurtigt igen,” siger Karin Bakmand.

Det kan du gøre ved at sikre, at barnet får god tid til flere dage forinden at beskæftige sig med de ting, som har barnets interesse, og ved at du holder jeres kalender rimelig tom, så barnet ikke skal deltage i en masse sociale arrangementer op til nytårsaften. Giv barnet lov til at slappe af og lade op.
Nogle børn er ængstelige for nytårsskyts, og mange forældre vil i de tilfælde forsøge at berolige barnet og fortælle det, at det ikke behøver at være utryg. Dette er et naturligt beskyttergen, men faktisk kan du risikere, at det modsatte sker, forklarer Karin Bakmand.

”Jeg vil foreslå, at man i stedet fortæller børnene nogle faktuelle ting med fyrværkeri, og man kan for eksempel tegne nogle af tingene sammen med barnet, så det er lettere for barnet at huske det. Snak om hvem, der skal fyre fyrværkeri af hos jer nytårsaften, hvad det er, der fyres af, hvorfor og hvordan det larmer, og hvad barnets egen rolle er,” siger Karin Bakmand.

Et sikkert sted

Det kan også være en fordel for barnet på forhånd at have et sikkert sted, hvor I aftaler, at barnet kan søge hen, hvis det ikke kan følge den plan, som I har lavet. Måske har dit barn behov for, at I aftaler et tegn, som barnet kan vise jer, så barnet kan signalere, at nu har det behov for at komme hen til sit sikre sted.

Lyde, lyseffekter og lugte kan virke skræmmende for barnet. Jo flere fakta du kan forsyne barnet med, jo bedre er barnet rustet til den store aften.
”Brug tiden op til nytår på at øve aftenen med barnet. Indlær for eksempel hvordan barnet kan gå hen til sit sikre sted eller vise det tegn, som I har aftalt, at barnet kan vise, hvis det har behov for at komme til sit sikre sted,” siger Karin Bakmand, der opfordrer forældrene til at have fokus på det, som skaber en følelse af succes i barnet.

”Alle børn har behov for succes. Også børn med autisme. Lad barnet deltage i ting, som de kan eller næsten kan, så barnet oplever en succes og forbinder det med nytårsaften, når det husker tilbage på aftenen. Det kan være, at barnet kan lave nogle fine servietter til bordet, nogle sjove hatte eller en lille optræden i løbet af aftenen? Hvis barnet ikke kan udføre opgaven helt selv, så støt det og hjælp det, så det kan se tilbage på nytårsaften som en aften, hvor barnet fik oplevelsen af at deltage og bidrage med noget godt,” siger Karin Bakmand.

PsykologCentret ønsker alle et rigtig godt nytår!

Bliv klogere på..