Vi har åbent i dag fra 08:00 - 15:00

Psykologcentret KRAP

86 60 11 71

Kurv

Menu

Kurser

Søg

Kontakt

Kurv

25/01/2023

Sådan taler du med børn og unge om pludselig sorg

Tragedier rammer os alle – og desværre også børn og unge. Det er derfor vigtigt,…

Sådan taler du med børn og unge om pludselig sorg

Tragedier rammer os alle – og desværre også børn og unge. Det er derfor vigtigt, at du ved, hvordan du taler med dit barn om svære emner. 

Vi forsøger alle sammen at beskytte vores børn og unge bedst muligt, og hvis der sker noget voldsomt i barnets liv, mener vi på PsykologCentret, at det er vigtigt, at vi kan tale med barnet om sorgen og oplevelsen. 

Der tilbydes altid krisehjælp i situationer, hvor børn kan rammes af akut sorg og chok, og den hjælp bør du støtte dit barn i at tage imod, hvis det påvirkes. Derudover kan den unge få behov for også at tale med sine forældre om oplevelsen. 

Vi har samlet nogle råd til dig, der som forældre har behov for at tage en samtale med dit barn om et svært emne. 

  • Lyt til barnet, tal oplevelsen igennem på en rolig måde og uden for mange detaljer. Anerkend børnenes oplevelse. Lad dem tale, hvis de har det behov. Stil nogle gode hv-spørgsmål, der gør, at barnet får sat ord på sine tanker og følelser. Lad også børnene stille spørgsmål og besvar dem. Nogle børn har behov for at snakke om oplevelsen flere gange.  
  • Genoptag jeres almindelige dagligdags rutiner hurtigst muligt, da det genkendelige skaber tryghed. 
  • Vis omsorg og skab tryghed. Hold dig til fakta og tal om episoden i et sprog og en form som barnet forstår, alt efter dets alder. 
  • Giv børnene håb og en tro på, at alt bliver godt igen. Måske kan I sammen skrive et brev eller lave en tegning til den eller de mennesker, som barnet har mistet og lægge det ved gravstedet. I kan også besøge gravstedet sammen og tænde et lys, eller gå ind i en kirke og tænde et lys for både afdøde og efterladte. 
  • Nogle børn og unge har ikke et stort behov for at blive ved med at tale om en voldsom episode, mens andre har behov for at vende tilbage til episoden flere gange. Begge dele er helt okay. Mød dit barn, hvor det er. 

Vi vil på PsykologCentret også opfordre til at huske på, at børn og unge reagerer forskelligt på voldsomme oplevelser og tab. Nogle sover dårligt, andre vil ikke i skole eller til fritidsaktiviteter, nogle føler skyld, andre er vrede, triste eller isolerer sig. Er der tale om mindre børn, kan et traume få dem til at gå tilbage i deres udvikling i en periode og opføre sig mindre modent og yngre end barnet er. Vores erfaring er også, at mange børn og unge kan have svært ved at koncentrere sig i skolen. 

Andre børn reagerer måske næsten ikke eller slet ikke. Husk ingen reaktion er også en reaktion. Dette kan også være en måde at mestre situationen, og i disse tilfælde kan du forsøge at starte samtalen med barnet eller bedre en professionel om hjælp. Nogle gange er det en helt almindelig reaktion ikke at reagere meget, og det skal der være plads til. Men hvis dit barn lukker følelser og tanker inde i sig selv, og derfor ikke vil tale om episoden, så kan du med fordel konsultere med en professionel. Det samme gælder, hvis dit barn hænger fast i sorgen og ikke ser ud til at få det bedre efter en længere periode.  

Bliv klogere på..