Vi åbner igen mandag kl. 08:00

Psykologcentret KRAP

86 60 11 71

Kurv

Menu

Kurser

Søg

Kontakt

Kurv

21/05/2021

Rigtige mænd skifter også ble og trøster

Børn har brug for en god forælder Tidligere var alles øjne på mor, når talen…

En far og hendes datter - rigtige mænd skifter også ble og trøster

Børn har brug for en god forælder

Tidligere var alles øjne på mor, når talen faldt på børn og rollemodeller, men i dag er det ændret. Børn har ikke brug for en god mor. De har brug for en god forælder, og den forælder kan lige så godt være en god far.

Den 5. juni er Fars Dag, og på PsykologCentret vil vi gerne være med til sætte fokus på de mange fædre, der hver dag aktivt spiller en rolle i deres børns liv. For fædre har absolut en stor rolle for barnets udvikling, forklarer chefpsykolog Peter Bilgrav. En god far betyder det samme som en god mor. Og børn kan sagtens have mere end én primær omsorgsperson. Faktisk kan det være en fordel med flere, da barnet ofte henter lidt forskelligt fra mor og far.

”Faderens rolle er blevet udvidet – heldigvis! Jeg tror, jeg taler både på egne – men også mange andre fædres vegne, når jeg siger, at det er vi glade for – for vi er stolte over at være fædre. Det er en del af vores identitet,” siger han.

Helt overordnet kan man sige, at samfundets forståelse af maskulinitet har ændret sig over tid.

En far kan ikke amme, men han kan godt give mad eller flaske, og derfor kan han sådan set helt det samme som en mor. Det bakkes op af både forskningen, psykologien og lovgivningen. Også børnesynet har ændret sig, da vi har fået mere viden om området.

”Vi ser heldigvis fædre få bedre og bedre muligheder for at være en del af barnets opvækst, for eksempel hvad angår orlov, men vi ser også et andet børnesyn, hvor barnets behov er i fokus mere end før. Det giver far en mulighed for at komme på banen på en helt anden måde,” siger Peter Bilgrav.

”Rigtige mænd skifter ble, læser godnathistorier, kører med barnevogn og går til babysvømning. Der er tale om en frisættelse af manden og en udvidelse af hans muligheder, i rollen som forælder,” siger Peter Bilgrav.

Han tilføjer:

”Tidligere stod far for de vilde lege, men i dag kan far også trøste og snakke med børnene om dybere ting. Den tilknytning, som et barn oplever til sin far, er lige så vigtig, som den barnet oplever til moren.”

For i bund og grund er det lige meget, om omsorgspersonen kan amme.

”Det handler om at give et barn tryghed, og om at være en god forælder – uanset køn,” siger Peter Bilgrav.

Bliv klogere på..