I hjertet af PsykologCentret stråler der i øjeblikket en ganske særlig milepæl, da Lene Metner fejrer sit imponerende 20-års jubilæum. Dette jubilæum giver anledning til refleksion over en rejse fyldt med berigende KRAP-oplevelser.
Dybere KRAP’ske rødder
Lene Metners 20-års jubilæum i PsykologCentret markerer ikke kun hendes dedikation i de seneste to årtier, men viser sig at have dybere rødder. Inden KRAP blev formaliseret, spillede tilgangen allerede en vigtig rolle i hendes arbejde som forstander på Idavang. Lene er stadig taknemmelig for den store opbakning medarbejdergruppen på Idavang gav. Her blev der lagt vægt på en afgørende tilgang: At møde og forstå mennesker på en anerkendende måde. Fokusset var ikke på begrænsninger og “du kan ikke,” men derimod på “hvad skal der til, for at du kan opnå det, du ønsker?” Denne tidlige erfaring udgjorde grundlaget for hendes senere arbejde med en anerkendende og ressourcefokuseret tilgang, som er kernen i KRAP. Naturligvis sammen med det kognitive aspekt, da den måde, vi tænker om mennesker, er afhængig af vores egen tænkning. Frøet blev plantet, og KRAP begyndte hurtigt at blomstre allerede fra start.
Dygtige fagfolk har inspireret udviklingen af KRAP
Gennem hendes tid i PsykologCentret har Lene Metner haft fornøjelsen af at arbejde sammen med en række dygtige kollegaer, som på forskellige måder har bidraget til udviklingen af KRAP som den stærke metode, den er i dag. “Det er ikke kun mig alene. Jeg har flere dygtige kollegaer, der har haft indflydelse på KRAPs udvikling. Peter Bilgrav er en af dem, jeg har samarbejdet mest med i udviklingsarbejdet. Vi deler fuldstændig samme forståelse af, hvad KRAP er, og hvor det bør bevæge sig hen,” forklarer Lene.
KRAP har gennem årene opnået en organisk popularitet, der nærmest tog sin egen kurs. Dens effektivitet og appel til praksis gjorde, at der var knap nok tid til at overveje, hvad fremtiden skulle bringe, fordi interessen voksede af sig selv. Lene påpeger, “Det centrale var, at vi troede på KRAP som en værdifuld og effektiv arbejdsmetode. Vi begyndte uden fastlagte skemaer, men har siden udviklet en systematisk metodeunderstøttelse, som vi mener har gjort en stor forskel.”
I 2013 blev den første metodebog udgivet, og dette markerede et vigtigt skridt i KRAPs udvikling. Bogen gav praktikere konkrete metoder at arbejde ud fra, hvilket satte yderligere skub i udbredelsen af KRAP i Danmark. Det var en bevægelse, der primært spredte sig mundtligt, idet KRAP-praktikere delte deres erfaringer og viden med andre. KRAPs popularitet voksede organisk og blev drevet af dokumenterede resultater og en overbevisning om, at det er en værdifuld tilgang til arbejdet med mennesker. Fra 2015 gennemførte Socialstyrelsen i samarbejde med PsykologCentret en evidensundersøgelse frem til 2018 og her tog det rigtig fart da KRAP nu var en evidensbaseret metode, og et gennemprøvet koncept.
20 År fyldt med KRAP’ske solskinshistorier
Gennem de seneste to årtier har Lene Metner dedikeret sig til KRAP og har været vidne til utallige solskinshistorier. Hendes arbejde har rørt mennesker i forskellige sammenhænge, fra enkeltindivider til grupper, organisationer og virksomheder. Hun har været vidne til en bred vifte af udfordringer, hvor KRAP har spillet en afgørende rolle i at hjælpe folk med at (gen)finde deres livsglæde og styrke deres praksis; ”Det har været fantastisk at opleve, hvad KRAP har kunne gøre i mange forskellige sammenhænge. Der er mange gode historier, og mange niveauer af udfordringer, hvor KRAP har givet en hjælpende hånd mod livsglæden – og har gjort en forskel,” siger Lene Metner, mens hun har et stort smil på læben og glæde i øjnene.
Mennesker vokser ud af deres skal
Holdningen i KRAP er, at man gør det bedste, man kan under de givne vilkår og de strategier, man har til rådighed. Når man skal ændre på noget, så skal man lære nyt. Man skal skifte sin skal.
Krabber skifter deres skal, fordi de vokser. Det samme gør vi mennesker. Vi, som mennesker, udvikler os og tilpasser os eventuelle nye omgivelser og udfordringer. For Lene Metner er det den største drivkraft og motivation for arbejdet og udviklingen af KRAP: At se mennesker vokse. ”At følge en andens udvikling og se dem udfolde deres potentiale. Hjælpe grupper med at udforske nye perspektiver og potentialer. Styre forældre imod en frisk kurs eller en forbedret retning; At hjælpe mennesker med at opdage deres fulde potentiale og leve det ud, er min største motivation i mit arbejde med KRAP,” fortæller Lene Metner.
Jubilæet blev markeret med overraskelser
Til PsykologCentrets Interne dage blev Lene Metner overrasket af hendes kollegaer, som stod klar til at synge en helt speciel KRAP-sang. ”Jeg troede, alle mine kollegaer var ude at hente kaffe, men da jeg så gik ud ad døren, stod de alle klar med flag og sang i hånden. Jeg blev så overrasket, og jeg er beæret over at have sådan et fantastisk kollegialt fællesskab her i PsykologCentret,” fortæller Lene. Et fællesskab, som hun altid har haft et stort ønske om at få. ”I PsykologCentret er vi faktisk KRAP, og det er ved sådanne begivenheder, det virkelig stråler igennem.”
Det var ikke kun hendes kollegaer, der ville fejre hendes store milepæl, men også hele hendes familie overraskede hende med en fejring om aftenen.
Et hjerte fuldt af KRAP
Verden og samfundet er i konstant udvikling, og for PsykologCentret er det ikke anderledes. Der er to nye udgivelser på vej: En ledelsesbog og en bog om jobtræning på den KRAP’ske måde. Derudover er der spændende udviklingsprojekter på tegnebrættet. Akkurat som krabber lægger mange æg og kan bevæge sig i forskellige retninger, smiler Lene og påpeger: “Det samme gælder for vores KRAP.”
Som Lene Metner fejrer sine 20 KRAP’ske år i PsykologCentret, ser hun spændt frem til at fortsætte med at hjælpe folk med at udfolde deres potentiale og finde glæde i livet med KRAP som værdifuld vejleder. ”Der er rigtig mange inspirerende praktikere rundt omkring, som er med til hele tiden at gå i nye KRAP’ske retninger – og det kommer aldrig til at gå i stå. Fordi når hjertet er fyldt med KRAP – så skal det bare ud.”