Oplever du at andre mødre er perfekte?
Søndag d. 9. maj er det Mors Dag, og verden over hylder mange, den kvinde, som har født dem. At være mor er normalt en stor gave, men for mange kan det også være et pres. For hvornår er du egentlig en god nok mor?
Rigtig mange mødre oplever stress over, at de ikke føler sig gode nok i mor-rollen. Ofte fordi de oplever, at andre mødre som helt perfekte, og som både kan jonglere mellem et godt job, altid flot hår, stilren makeup og et skinnende rent hjem, og som samtidig er aktiv i både forældrebestyrelsen, står klar med hjemmebagte økologiske kerneboller og har svar på alle de nyeste trends inden for børneopdragelse. Den slags supermor synes du måske ikke, betegner dig, og så kan presset melde sig. For er du så overhovedet god nok?
“Ja”, lyder svaret fra Ninna Rieck Sørensen, der er pædagogisk- og socialfagligkonsulent og VISO-specialist ved PsykologCentret. Hun er selv mor til tre, og kender godt præstationspresset, der kan ramme enhver mor. Det er en helt normal følelse at være usikker i rollen.
Ingen uddannelse til mor
”Vi får jo ikke en færdig pakke eller en uddannelse med alt viden om mor-rollen, så vi må øve os og lære løbende i takt med, at vores børn udvikler sig. Alle mødre famler i ny og næ, og det er helt okay og meget naturligt. Børn er vidt forskellige individer, og de kommer heldigvis heller ikke med en færdig opskrift, så vores fornemste opgave er at skræddersy en opdragelse, der støtter netop det enkelte barn, og det er da ikke nemt” siger Ninna Rieck Sørensen.
Hun forklarer, at det at være forælder er en proces, som vokser og udvikler sig, og hun understreger vigtigheden af, at vi mødre formår at hvile i os selv og stå ved egne værdier.
”Når vi hele tiden måler os op mod andre, så bliver tingene sværere og vi ender med at stille urealistiske krav til os selv. Mærk derfor efter hvad der betyder noget for dig og din familie og gør mere af det, der skaber glæde og lykke i jeres familie. Træn dig selv i at lade de sure sokker ligge, se igennem pletterne på gulvet og brug i stedet et ekstra øjeblik på at nyde de små ting ved dine børn. Kommer legekammeratens mor og ser dit hjem i en mere eller mindre kaotisk tilstand, så klap dig selv på skulderen og tænk, at du har gjort hende en tjeneste ved at vise hende et realistisk billede af en normal hverdag i børnefamilien,” siger Ninna Rieck Sørensen.
Hun opfordrer derfor mødrene til at skrue ned for forventningerne, og i stedet nyde de små øjeblikke med barnet, som i sidste ende er det, der tæller.
”Et barn har ikke behov for en perfekt mor. Et barn har behov for en god nok mor eller The good-enough-mother, som Donald Winnicott beskriver. Han mente nemlig at de fleste mødre er gode nok, og ikke behøvede at bekymre sig om dette. Et barn har brug for at blive mødt og anerkendt i alt fra små hverdagsbegivenheder til store præstationer, og børnene vil jo nok hellere have en mor i balance, end en mor, der konstant har fokus på at skabe den perfekte ramme om barnet, men det kan godt kræve øvelse,” siger Ninna Rieck Sørensen.
Endelig er det vigtigt, at mor og far samstemmende sætter ramme og retning for forældreskabet, og far kan faktisk også noget rigtig godt!
Trives børnene?
Selv følger Ninna Rieck Sørensen en simpel formel, når hun bliver i tvivl i mor-rollen:
”Så ser jeg på mine børn. Smiler de? Ser de ud til at trives? Har de gode venner og relationer? Indgår de i nogle sunde sociale rammer? Er jeg med til at give dem de bedste forudsætninger for at kunne lykkes?” Jamen, så er det hele nok alligevel slet ikke så skidt, og så har jeg nok gjort noget rigtigt,” siger Ninna Rieck Sørensen.
Gode råd til mor:
- Mål dit eget barn med ham/hende selv – ikke op mod andres. Børn er ikke ens og har ikke de samme grundvilkår og forudsætninger i livet.
- Anerkend, vær nærværende, lyt og vis nysgerrighed overfor dit barn.
- Inddrag far, og lad far gøre ting på sin måde – også selv om barnet sendes ud af døren som et fastelavnsris.
- Hvil i dine egne værdier – lad også andre have deres værdier.
- Husk at alle mødre famler nu og da. Rollen er en proces, og det kræver øvelse af nye færdigheder hele tiden.
- Husk i ny og næ lidt tid til dig selv – vær omsorgsfuld overfor dig selv. Sådan er man også et godt forbillede overfor sine børn