Børn har brug for en god nok forælder, forklarer psykolog.
Børn har ikke alene brug for en god mor. De har brug for en god forælder, og den forælder kan lige så godt være en god far.
Den 5. juni er Fars Dag, og hver dag spiller mange fædre en aktiv en rolle i deres børns liv. Chefpsykolog Peter Bilgrav forklarer, at en god nok far betyder det samme som en god nok mor, og i dag ved vi, at børn sagtens kan have mere end én primær omsorgsperson. Og ofte henter barnet noget forskelligt fra mor og far.
”Faderens rolle er blevet udvidet – heldigvis! Jeg tror, jeg taler både på egne – men også mange andre fædres vegne, når jeg siger, at det er vi glade for – for vi er stolte over at være fædre. Det er en del af vores identitet,” siger Peter Bilgrav.
Helt overordnet kan man sige, at samfundets forståelse af maskulinitet har ændret sig over tid. Tidligere var far en mere fraværende figur, der blev set fra afstand, men i dag deltager den moderne mand i barnets liv på lige fod med moderen. En far kan godt nok ikke amme, men han kan give mad eller flaske og omsorg på andre måder, og også børnesynet har ændret sig, da vi har fået mere viden om området.
”Vi ser heldigvis fædre få bedre og bedre muligheder for at være en del af barnets opvækst, for eksempel hvad angår orlov, men vi ser også et andet børnesyn, hvor barnets behov er i fokus mere end før. Det giver far en mulighed for at komme på banen på en helt anden måde,” siger Peter Bilgrav.
Han glæder sig over de mange muligheder for fædre i dag.
”Rigtige mænd skifter ble, læser godnathistorier, kører med barnevogn og går til babysvømning. Der er tale om en frisættelse af manden og en udvidelse af hans muligheder, i rollen som forælder,” siger Peter Bilgrav.
Og i dag kan far også både trøste og snakke med børnene om dybere ting. Den tilknytning, som et barn oplever til sin far, er derfor lige så vigtig, som den barnet oplever til moren. For i bund og grund er det lige meget, om omsorgspersonen kan amme. Eller hvilket køn omsorgspersonen har – eller ikke har.
”Det handler om at give et barn tryghed, og om at være en god forælder – uanset køn,” siger Peter Bilgrav.