Vi har åbent i dag fra 08:00 - 15:30

Psykologcentret KRAP

86 60 11 71

Kurv

Menu

Kurser

Søg

Kontakt

Kurv

21/05/2021

Elever lærer om mestring: Alle unge kan få behov for hjælp

PsykologCentret samarbejder med katedralskolen i Viborg De seneste to år har katedralskolen i Viborg haft…

Billede af katedralskolen

PsykologCentret samarbejder med katedralskolen i Viborg

De seneste to år har katedralskolen i Viborg haft et samarbejde med PsykologCentret om elevsamtaler.

Tidlige indsatser virker. Det viser forskningen, men også praksiserfaringer fra Viborg, hvor katedralskolen de seneste to år har haft mulighed for at henvise elever på skolen til samtaler med en psykolog på PsykologCentret Skive/Viborg. Samtalerne er ikke egentlig behandling eller terapi, men snarere en mulighed for den enkelte unge til at lette hjertet og få vendt nogle udfordringer med en professionel via vejledende samtaler.

”Vi ved, at tidlig indsats er afgørende, så tingene ikke får lov til at vokse sig større end højst nødvendig. Vi er en skole med mange stærke og fagligt dygtige unge mennesker, som har ambitioner. Alligevel kan ting godt være svære. Alle unge kan få behov for hjælp,” siger Majken Kruse Vestergaard, der er uddannelseschef på Viborg Katedralskole.

De udfordringer, som mange af de unge oplever, er af den slags, der relaterer sig til det at være ung. Via skolens studievejledere henvises den unge til PsykologCentret i Lille Sct. Peder Stræde, hvor psykolog Sofie Mundbjerg er klar til at lytte og vejlede.

Læs mere om KRAP 

”De unge kommer hos mig, fordi de har brug for at snakke med en udefrakommende og måske få vejledning ift. En bestemt problematik. Måske er de ensomme, har oplevet sygdom i deres familie, har præstationsangst i skolen eller er usikre på sig selv, som mange unge er. Hos PsykologCentret kan de få et kortere samtaleforløb, hvor skolen betaler, og for de fleste er det nok,” siger Sofie Mundbjerg.

Hun forklarer, at samtalerne også kan være en vej til yderligere behandling. Er der behov for at gå dybere ind i et emne eller få andre øjne på den unge, oplyser psykologen den unge om andre muligheder for at få den fornødne hjælp eller om muligheden for at den unge kan forsætte i forløb i PsykologCentret, da der er en samarbejdsaftale mellem skolen og PsykologCentret,

”Langt de fleste unge, der kommer hos mig, klarer sig dog med vejledning. Når vi tager en snak med den unge tidligt i en problematik, så gør det en mærkbar forskel,” siger Sofie Mundbjerg med henvisning til, at de unge via henvisningen fra skolen også får hurtig hjælp.

”På grund af dette samarbejde kan vi tilbyde de unge deres første samtale inden for højest 14 dage. Havde de ikke haft muligheden via skolen, er der ikke samme garanti for at få psykologhjælp uden ventetid,” siger Sofie Mundbjerg.

Almen dannelse

På Viborg Katedralskole lærer de unge mennesker om almen dannelse, og en af grenene i det, er mestring af udfordringer, som de møder i livet. På PsykologCentret arbejder de alle ansatte med metoden, KRAP, som fundamentet. KRAP er en kognitiv, ressourcefokuseret og anerkendende tilgang, og det er årsagen til, at skolen har indledt samarbejdet med netop dette center.

”Det er vores opgave at støtte vores unge mennesker og give dem tre gode år, imens de er hos os. Det gør vi ved at støtte dem, og nogle gange er der behov for mere støtte end andre gange. Vi har samme menneskesyn og værdisæt som KRAP kendetegnes ved, og derfor er det naturligt for os at finde sammen med PsykologCentret om dette vigtige arbejde,” siger Majken Kruse Vestergaard.

Hvad angår den almene dannelse, så indgår den også i både samtaler og metodevalg.

Læs mere om terapi 

”En del af den almene dannelse er at lære de unge at mestre de udfordringer, de møder. Via de vejledende samtaler oplever vi, at den unge får redskaber til at håndtere de udfordringer, livet som ung indebærer,” siger Majken Kruse Vestergaard, der tog kontakt til PsykologCentret, fordi hun hørte om centrets succes med Ungerådgivningen i Skive.

Et sociale ansvar

”Vi har ikke et tilsvarende tilbud i Viborg, og derfor har vi som skolen lavet vores egen rådgivning for vores elever. Vi er dog ikke unikke, når det handler om at tage ansvar for og støtte elever. Jeg tror, at alle skoler og uddannelsesinstitutioner efterhånden har en løsning til de unge, som de har ansvaret for,” siger Majken Kruse Vestergaard.

Sofie Mundbjerg, som har de unge til samtalerne, roser skolen for at tage socialt ansvar.

”Katedralskolen har stor opmærksomhed på at hjælpe sine elever, og det fortjener ros. At et ungt normalt velfungerende menneske, der står med nogle udfordringer, oplever at bliver hørt og set i tide har stor betydning for den videre udvikling og trivsel,” siger psykologen.

Bliv klogere på..