Vi åbner igen mandag kl. 08:00

Psykologcentret KRAP

86 60 11 71

Kurv

Menu

Kurser

Søg

Kontakt

Kurv

17/03/2021

Drop jagten – og ha’ fokus på at skabe din egen lykke

Den 20. marts er International Lykkedag, og i den forbindelse sætter PsykologCentret fokus på lykke.…

Dame der står og ser mod solen skab lykke

Den 20. marts er International Lykkedag, og i den forbindelse sætter PsykologCentret fokus på lykke.

En gammel fortælling handler om en kat og dens killing. Killingen jager rundt og rundt efter dens egen hale men uden at fange halen. Kattemoren spørger: Hvorfor jager du hele tiden din egen hale? Killingen svarer, at det er fordi, at den har fået fortalt, at lykken sidder i halespidsen. Kattemoren smiler og svarer: Det er rigtigt, men hvis du rejser dig og går, så følger lykken med…

Der er noget om snakken. Følelsen af lykke kan opstå helt af sig selv, for eksempel hvis du beskæftiger dig med noget, som du er fordybet i og elsker, eller hvis du er sammen med mennesker som du holder meget af, men denne form for lykke er mere flygtig og kortvarig og kaldes for flow.

Den mere varige oplevelse af at være lykkelig i dit liv, kræver lidt mere arbejde end bare at rejse sig og gå. Mange tænker, at lykken er tilfældig, baseret på held, men faktisk kan du have indflydelse på din egen følelse af lykke. Det afhænger i høj grad af fokus og tanker. Som vi siger i KRAP: En positiv tanke skaber en ny positiv tanke, og det samme gør negative tanker. Ved at holde fokus på det, du har, og det du kan, vil dit syn på dit liv udvikle sig mere positivt. Nogle har for eksempel glæde af at lave en taknemmelighedsliste. På den skriver du, hvad du har at være taknemmelig for i dag

Find dine ressourcer

Der er ressourcer i alt. Møder du ulykke, så er den ressourcefokuserede tilgang at gribe det som en mulighed for at lære. Men skal vi mon altid hive en læring ud af tingene? Måske ikke… Nogle gange sker der bare ulykker og andre forfærdelige ting – sådan er livet også. Til gengæld er det måske den modpol, der gør, at vi også kan opleve den anden pol, nemlig lykke.

Andre gange virker det bedre at træde et skridt tilbage og se på dit liv i helikopterperspektiv. Set i den store helhed vil det dårlige forhåbentlig fylde mindre end det gode. Gør det ikke det, så er det en opgave at ændre det. Her kan du have behov for professionel hjælp, men du har indflydelse på dit liv, det du putter i det, og dermed også hvor godt du trives i dit liv.

Overvej hvilke værdier, der er vigtige for dig i dit liv. Hvad tilfører dit liv mening? Eller hvad kan tilføre det mening? Opsøg herefter det, som kan give dig en bedre livskvalitet eller få hjælp til at opsøge det. Nogle er bange for at spørge sig selv, om de er lykkelige, men faktisk er det et vigtigt område at undersøge i dig selv – dine egne værdier, drømme og mål. Hvad kunne skabe lykke hos mig? Det kræver et kultiveret sind at stille sig tilfreds med mindre end det, man kan få. Fordi jagten på lykke kan skabe ulykkelighed i sig selv. Det kræver en anerkendende tilgang, at kunne stille sig tilfreds med mindre end det man kan få.

Anerkend det du har

Der findes næppe mennesker, som hele tiden svæver rundt i total lykkerus. Lykken er flygtig – ligesom alle andre følelser, men det betyder ikke, at du ikke har lov til at opleve den. Lykke er en tilstand, som vi mennesker bevæger os ud og ind ad. Det er nemlig vigtigt at mærke både lykkefølelsen og dens modstykke – ulykkelighed. Modpolen betyder, at følelsen af lykke træder meget tydeligere frem, når den opstår. Hvis du ikke kender fravær af lykke, hvordan skal du så genkende lykke, når den kommer?

Husk at anerkende det, du har. Lykkefølelsen er individuel. Studier viser, at penge ikke er lig med en større følelse af lykke, og faktisk er børn fra lavere sociale lag ofte mere lykkelige end børn fra rigere familier. Når du jager lykke i form af materielle goder, kan du risikere at blive skuffet. Nogle mener, at lykke er at hvile i det uperfekte, at være tilfreds med det, du har. Derved anerkender du dig selv som god nok. For børnene i undersøgelsen gjaldt det, at det var relationer og ikke ting, der skabte deres lykke. Penge kan dog fjerne bekymringer, så måske kan en solid bankkonto alligevel skabe en form for lykke?

Lykke er flygtig, men også svær at beskrive. I dele af videnskaben ender man derfor med at reducere lykke til en kemisk reduktion i hjernen, hvor der frigives endorfiner. Det vil vi ikke helt gøre her, men i stedet konkludere, at du måske ikke bliver lykkelig, men i hvert tilfælde får du det bedre i dit liv og i dig selv, hvis du flytter dit fokus til et positivt af slagsen. Studier viser, at mennesker, der har en masse behagelige følelser i deres liv, også vil vurdere deres liv mere tilfredsstillende, end de folk der har ubehagelige følelser i deres liv. En del af det at være lykkelig er således at have positive illusioner om dig selv, og disse kan du begynde at skabe lige nu.

Husk; Følelser og tanker kommer og går, men at forvente det bedste er med til at skabe det bedste.

Bliv klogere på..