Den ressourcefokuserede og anerkendende KRAP-metode
For os på PsykologCentret er det helt essentielt, at de psykologiske og pædagogiske ydelser, vi udbyder, for den enkelte bruger mærkes at gøre en forskel.
Derfor er vi også glade, hver gang vi får tilbagemeldinger fra brugere, der efter, de er blevet introduceret for KRAP, kan berette, at den ressourcefokuserede og anerkendende KRAP-metode har hjulpet dem til at få øje på ressourcer, de slet ikke vidste, de besad.
KRAP til alle
Således er tilfældet også i nedenstående lille solstrålehistorie fra det sydsjællandske, hvor KRAP-uddannelse til de ansatte i Socialpsykiatrien i Vordingborg sidste år kastede positive sidegevinster af sig, der som ringe i vandet bredte sig ud ad.
Det hele begyndte med, at ledere og medarbejdere fra Socialpsykiatrien i Vordingborg Kommune sidste år tog fat på at uddanne sig i KRAP-metoden. Og mens uddannelsen stod på, blev brugerne af værestederne Toronto og Ritas Corner i henholdsvis Præsteø og Vordingborg brugt som ’forsøgskaniner’.
Da så medarbejdere og ledere havde afsluttet uddannelsen og modtaget kursusbevis herfor, så var flere af brugerne af værestederne blevet så begejstrede for metoden, at de bad Vordingborg Kommune om at bevillige også dem en introduktion til KRAP, hvilket kommunen indvilligede i.
Hjælp til selvhjælp
Det er noget ganske enestående for Vordingborg kommune, at ledere såvel som medarbejdere uddannes i KRAP, samtidig med at også brugerne får en introduktion til metoden.
Dagbladet Sjællandske bragte en artikel om forløbet, hvori også en af brugerne, Tine Christiensen, udtalte følgende:
-Krap er et udviklingsredskab, man kan bruge i sin hverdag til at hjælpe sig selv frem. Før kunne jeg ikke tage bussen alene. Det kan jeg nu.
I samme artikel fra Sjællandske fremhæver Karin Wulff og Fredrik Munk Plum, begge ansat på Værestedet Toronto, KRAP-skemaerne. Det gør de, dels fordi skemaerne hjælper dem i deres arbejde med hurtigt at spore sig ind på, hvad præcist det er, der er borgernes problemstilling, men også fordi skemaerne let anskueliggør, hvad borgerne er gode til, og hvordan de kan bruge denne viden bedst mulig.
-Vi får vendt tingene til noget positivt og kommer hurtigt ind til sagens kerne. Og det betyder rigtig meget, at vi alle har fået den samme uddannelse. Det gør, at vi alle tænker på samme måde, fortæller Karin Wulff og Fredrik Munk Plum til Sjællandske.
Bruger og nu foredragsholder
Lisette Hansen var en af brugerne, der blev introduceret til KRAP-metoden. Det har efterfølgende ført til, at Lisette har holdt foredrag på varmestuen i Næstved og der delt ud af sine egne erfaringer med at slippe ud af et langvarigt alkoholmisbrug.
Lisette fortæller i dag følgende om sine erfaringer med KRAP og sine oplevelser som foredragsholder:
-KRAP-skemaerne kan være et redskab til at afdække, hvad der er svært ved livet. Det kan også bruges som støtteredskab til at skabe en dagligdag. Skemaerne kan få øje på små succesoplevelser. Eksempelvis hvis man har afdækket sit alkoholindtag, og ser, at man måske har været i stand til at forskyde sin drikketrang. Jeg kan mærke, at jeg bliver lyttet til, og jeg kan kende mig selv i andre, når jeg er ude og holde foredrag. Jeg får god respons.
Når Lisette holder foredrag bruger hun de første tyve minutter på at fortælle om sit liv.
Derefter viser hun KRAP-skemaer frem, og dem, der så har mod på det, arbejder dernæst, bistået af Lisette, med at udfylde dem.
Lisette fortæller desuden, at hendes favoritskemaer er henholdsvis Ressourceblomsten og Registreringsskemaet (ugeskema).
Lige for tiden holder Lisette dog pause fra sine foredrag grundet sygdom, men hun føler sig overbevist om, at fremtiden byder på mange flere foredrag målrettet alkoholikere.
En sådan herlig succeshistorie gør os så glade, at vi bare må dele den med jer også.