I en tid, hvor udfordringerne for børn og unge i skolen kan være komplekse, står lærere, vejledere og mentorer overfor en stor og vigtig opgave, der kan være svær at navigere i uden nogle pædagogiske faglige rammer. I en samtale med Line Kabell Nissen, lektor i matematik og engelsk ved Alssundgymnasiet i Sønderborg, fik vi indblik i hendes rejse med KRAP og de evidensbaserede metoder – og hvordan det ledte til et gemmenbrud med en elev, hun havde svært ved at skabe en positiv udvikling med.
KRAP gav fornyet energi og optimisme
Line, der til dagligt arbejder som underviser og studievejleder, har også en rolle som mentor for elever med en bred vifte af livsudfordringer.
Under Læse- og Matematikvejledernes Årskonference i Nyborg blev hun for første gang introduceret til de evidensbaserede KRAP-metoder ved et oplæg af aut. psykolog og direktør, Lene Metner, som ligeledes er en af skaberne og forfatterne bag KRAP og KRAP-bøgerne. Mødet med KRAP blev et vendepunkt for Line, der fik nye indsigter og redskaber til at hjælpe de mest sårbare elever.
I sit oplæg fortalte Lene blandt andet om mestringsstrategier og beskrev de følelser, man kan sidde med som fagperson, der sidder overfor et ungt menneske, der har det svært. Lenes oplæg ramte dybt hos Line, da hun genkendte følelserne og udfordringerne fra hendes arbejde som mentor.
Line var tæt på at give op på en elev. Frustrationen tyngede hende; ”Jeg var nået dertil, hvor jeg gik med den følelse af, at min elev ikke var villig til at blive hjulpet. Jeg følte, det var elevens skyld, at vi ikke kom nogle vegne,” deler Line åbent. Tanken om at eleven modsatte sig hjælp, gnavede i hende. Men Lenes ord ramte en nerve og var begyndelsen på noget, Line selv betegner som ”magisk”. Oplægget åbnede Lines øjne for en ny forståelse. Hun indså, at elevens manglende fremskridt ikke var et spørgsmål om vilje, men snarere et symptom på uopfyldte behov og oversete udfordringer. Håbet blussede op igen, og Line forlod kurset med fornyet kampgejst i sit arbejde med eleven. Frustrationen var blevet erstattet med energisk optimisme.
KRAP inspirerede til handling
Indsigten i KRAP inspirerede Line til at handle. Hun begyndte at implementere KRAP i sit arbejde med eleven. Line deler, hvordan KRAP-skemaerne skabte rammerne og trygheden i samtalerne med eleven. Med en kombination af KRAP-skemaerne og hendes intuition, førte hun samtalerne på en måde, der åbnede op for et dybere forståelsesniveau.
Ved at introducere og udfylde 4-kolonne skemaet samt en kognitiv sagsformulering sammen med eleven, oplevede Line endelig et gennembrud. KRAP-skemaerne åbnede op for en dialog, der gjorde det muligt for Line at udforske elevens tanker og følelser. Det gav hende en dybere indsigt i elevens handlemønstre og mestringsstrategier; ”Det var ikke let at lytte til de negative tanker, eleven havde om sig selv. Det var en følelsesmæssig udfordring, men samtidigt følte jeg, at det var vigtigt, at eleven følte sig mødt,” fortæller Line.
Eleven stod til at skulle smides ud af skolen, men efter gennembruddet fik eleven en ny chance; ”Mit møde med KRAP var en øjenåbner. Jeg føler, at de KRAP’ske redskaber gav min elev en ekstra chance i skolen,” siger Line med et stort smil.
For Line har mødet med KRAP været afgørende. Det har ændret hendes perspektiv og tilgang til hendes arbejde med eleverne. Hun fortæller, at hun ikke længere ser problemerne isoleret, men som en del af en bredere kontekst, der kræver en dybere forståelse – en forståelse, som KRAP-redskaberne har været med til at understøtte.
Vil du have inspiration af de evidensbaserede KRAP-metoder?
Alle er velkomne – både kommende og nuværende KRAP-praktikere. Hvis du ønsker en af de eftertragtede pladser, kan du tilmelde dig her på hjemmesiden. Er I nysgerrige på, hvordan KRAP kan integreres i jeres praksis, eller er I allerede godt i gang med KRAP i jeres organisation og søger næste skridt? Så er I velkomne til at kontakte os på tlf. +4586601171 eller send os en mail på info@KRAP.com. Vi står klar til at guide jer videre på jeres KRAP’ske rejse.
Læs mere om vores uddannelser og kurser her på hjemmesiden.