På Udviklingscenter Vest bruger de det samme faglige alfabet.
Med godt 800 ansatte er Udviklingscenter Vest i Esbjerg Kommune en stor organisation. Udviklingscenter Vest er den samlede betegnelse for Esbjerg Kommunes støtte, bo- og aktivitetstilbud til voksne med sociale udfordringer, fysiske og psykiske handicaps.
Udover mange ansatte med forskellige funktioner, skal der hver dag samarbejdes på tværs af flere faggrupper om løsningen af centrets kerneopgave. Der skal derfor spilles på mange tangenter i løbet af en arbejdsdag, og efteruddannelse spiller en stor rolle i bestræbelserne på hele tiden at sikre en kvalificeret opgaveløsning.
Siden 2013 har Udviklingscenter Vest valgt løbende at sende ansatte på grundkurser i KRAP hos PsykologCentret Viborg og Skive.
KRAP virker for os
”Det gør vi både fordi, der i en organisation som vores, sker en naturlig udskiftning af de ansatte over tid. Vi sender nye ansatte på KRAP kurser, fordi de skal kende de metoder og redskaber, vi som udgangspunkt arbejder ud fra, men også fordi vi oplever, at KRAP virker for os. Det er praksisnært, og det skal vi have med fra et kursus. Vi skal kunne gå hjem og bruge det, vi lærer,” siger Vipse Krarup, der er udviklingskonsulent hos Udviklingscenter Vest.
Samtidig matcher KRAPs logik, hvor man møder det enkelte menneske med et ressourceorienteret fokus, godt til den tankegang, som de ansatte i Udviklingscenter Vest i forvejen arbejder ud fra.
”Menneskesynet i KRAP passer med den måde, vi i forvejen tænker om den enkelte borger. Samtidig kan redskaberne med fordel kombineres med de øvrige metoder, vi anvender hos os. Vi er ikke et rent KRAP-center, men du kan sige, at vi har KRAP som en faglig underlægningsmusik til de ting, vi gør,” siger Vipse Krarup.
Vi taler det samme faglige sprog
Vipse Krarup var med til at starte det første KRAP-hold på Ribelund, der i dag er en del af Udviklingscenter Vest. Det var i 2013, og siden har flere fulgt efter. Både ledere, pædagoger, gartnere og servicepersonale kan sendes på kursus hos PsykologCentret.
”Alle ansatte med borgerkontakt har muligheden. Vi sender ikke længere alle afsted, men vælger ud blandt nye medarbejdere og opfordrer dem til at tage af sted,” siger Vipse Krarup.
Efteruddannelserne bruges til at understøtte medarbejdernes faglige dannelse. Samtidig skaber det, at alle kender lidt eller meget til KRAP, et fælles ståsted i det daglige, som får tingene til at glide.
”Vi taler det samme faglige sprog, og vi tager udgangspunkt i den samme faglige base. Vores ansatte skal ikke nødvendigvis være eksperter i KRAP, men som minimum kende grundmodellerne. Så er vi tilfredse,” siger Vipse Krarup.