Unge frygter ensomhed
I forbindelse med Ensomhedens Dag i 2021 er emnet mere relevant end nogensinde. Nedlukninger, hjemmeskoling og afsavn socialt præger mange efter mere end et år med corona på dagsordenen, og særligt de unge lider.
Det anslås, at 125.000 unge mellem 16 til 29 år føler sig ensomme ofte eller altid, og hos PsykologCentrets Ungerådgivning i Skive genkender vi tendensen. Når et ungt menneske kommer til en samtale, er årsagen ofte ensomhed, og faktisk bør man handle. Ensomhed kan nemlig føre til alvorlige konsekvenser – herunder depression, tristhed, selvskade og angst. En tidlig indsats ved vi hjælper.
Alligevel er ensomhed et tabu for mange. Nogle unge frygter, at de bliver mere ensomme, hvis de fortæller andre, at de er ensomme. Årsagen kan være, at mange unge vurderer deres værd ved at sammenligne sig i andre unge, og hvis alle omkring dig ser ud til at have et rigt socialt liv, så kan ensomheden fører til en følelse af mindreværd. I en kultur, der ofte hylder det perfekte glansbillede på blandt andet sociale medier, kommer den unge, der føler sig ensom, hurtigt til at føle sig forkert.
Her kan du læse mere om Ungerådgivningen
Fakta er, at ensomhed er normalt. Det er en grundfølelse, som vi alle indeholder – lige som vi kan blive kede af det, glade eller vrede. Det er derfor vigtigt at bryde tabuet og tale om ensomhed, så vi kan forstå, at alle nogle gange oplever den følelse. Det er først, hvis ensomheden tager over og fylder for meget, at der er behov for redskaber til at vende oplevelsen.
Det er ikke alle, der har de samme sociale behov. Nogle har brug for en ven. Andre for tyve venner. I stedet for at måle sig på andres ydre fremstillinger og handlinger, kan det derfor være en hjælp at måle sig på sit eget indre og lære at mærke egne behov.
Du kan nemlig godt være alene uden at være ensom. Men du kan også være sammen med utrolig mange mennesker hver dag – og stadig være ensom.
Så lad os tale om ensomhed. Lad os bryde tabuet – sammen.