Psykolog Lene Metner oplever, at flere ledere er i tvivl om, hvordan de bedst kan anerkende deres ansatte
Alle taler om moderne ledelse, men hvad ligger der egentlig i det begreb? Hvordan udvikler man som leder et godt arbejdsmiljø og en kultur på en arbejdsplads, så det bliver et rart sted at være for alle, og hvordan sikrer man som leder, at der er fokus på de ansattes ressourcer og den anerkendende tilgang?
Psykolog Lene Metner, der også er administrerende direktør i PsykologCentret Viborg/Skive, oplever ofte, at ledere, der kommer på de erhvervspsykologiske kurser, som centret tilbyder, ikke ved, hvad de enkelte begreber i den moderne ledelsesstil egentlig dækker over. Når man ikke gør det, så kan man let blive usikker og famlende som leder, eller måske slet ikke opnå de ønskede resultater.
Mange ledere ser på kurser alene med organisatorisk og eller strategisk indhold, men ledere har også brug for at professionalisere deres personlige lederskab – og det er netop det PsykologCentrets kurser fokuserer på.
”Vi har flere typer af kurser for ledere inden for både et private og det offentlige, og et af dem er vores KLAR kursus. Her forsyner vi lederne med et indblik i, hvad der gemmer sig bag begreberne – for hvad vil det egentlig sige at anerkende et andet menneske – og i dette tilfælde en ansat? Det er der mange, der ikke ved på forhånd,” siger Lene Metner, der tilføjer, at alle PsykologCentrets kurser kan man tilmeldes som enkeltperson, men at kurset også kan hentes hjem til selve arbejdspladsen.
En balancegang
Lene Metner forklarer, at der er tale om en balancegang. En leder skal både kunne træde i karakter og træffe beslutninger, og anerkendelsesdelen skal følge med. De to ting går hånd i hånd. Har en leder kun den ene del, så vælter korthuset let.
”At anerkende er ikke at give ret eller gå med til alt, hvad en ansat foreslår. Det handler om at være åben, lyttende og nysgerrig på det menneske, du sidder overfor. Ved at skabe en oprigtig dialog og vise en forståelse for det, som den anden kommer med, samt den andens oplevelser, er du anerkendende. På vores kurser forsyner vi ledere med redskaberne til at kunne balancere og forstå forskellen,” siger Lene Metner.
Desuden er der fokus på, hvordan man som leder kan styrke sit mentale beredskab, også i pressede situationer, samt konkrete redskaber at tage med hjem og omsætte til praksis med det samme.
En hel metode
handler om at vælge den anerkendende og ressourcefokuserede tilgang. I mere end 25 år har Lene Metner derfor arbejdet med KRAP – og også sammen med ledere i forskellige virksomheder.
”Det kan være børnehavelederen eller lederen af en større koncern. Alle kan bruge disse redskaber, og netop nu oplever vi en stigende tendens til, at flere ledere får øjnene op for, at deres måde at lede er afgørende for virksomhedens bundlinje. Hvis dine ansatte trives, så giver de sig det ekstra, de motiveres, og dette er med til at give en virksomhed – uanset type – et bedre afkast,” siger Lene Metner.
Hun tilføjer, at ledere, der har været på et kursus som KLAR hos PsykologCentret, melder tilbage, at de ikke kun bruger KRAP i forhold til deres egen udvikling. Det nye mindset bringes også i spil ved både MUS-samtaler, i gruppeudviklingssamtaler og når lederne selv skal udvikle sig i deres ledergruppe.
”Det gode arbejdsmiljø kommer ikke bare af sig selv. Det ved lederne godt i dag. Når vi oplever, at ledere opsøger os, så er det fordi de har hørt, at KRAP er praksisbaseret. De ved, at vi forsyner dem med noget konkret, som de kan tage med hjem og bruge med det samme,” siger Lene Metner.
Du kan stadig nå at få en plads på KLAR 2022, som starter den 11. august på Hotel Scandic i Silkeborg. Udover Lene Metner underviser psykolog og faglig direktør i PsykologCentret Peter Bilgrav også på leder-kurset.