Set med børneøjne er den 24. december årets længste dag.
Få glæder sig til juleaften som familiens yngste. Det kan give en række udfordringer i de ganske danske hjem, og derfor er psykolog og faglig direktør for PsykologCentret Viborg & Skive Lene Metner klar med en række gode råd til dig, der vil hjælpe dit barn gennem det, der for barnet ofte opleves som årets længste dag.
”Der er en række ting, som især er afgørende for en bedre jul for de yngste,” siger Lene Metner og peger som det første på selvkontrol.
At kunne udvise selvkontrol betyder, at barnet kan udsætte behov og kontrollere sine impulser til at gå efter disse behov, og det er grundlæggende vigtigt for børn at lære. Normaltudviklede børn kan fra cirka 2-års alderen begynde at udvise selvkontrol.
”Nogle voksne kan komme til at tænke, at det er synd for barnet at vente på gaverne, men i virkeligheden er det sundt for børn at få lov til at glæde sig. Børn har brug for at lære selvkontrol, at tilsidesætte ting og at glæde sig, og vi ved fra forskningen, at børn, der lærer selvkontrol, senere klarer sig bedre på en række parametre. Det gælder alt fra evnen til at forvalte egen økonomi til at kunne gennemføre en uddannelse, ” siger Lene Metner.
Skab traditioner
Sørg også for, at børnene har noget at glæde sig til. Skab nogle traditioner, som børnene genkender og kan huske.
”Der er en lang række ting, vi kan gøre, som gør dagen spændende. Det kan for eksempel være sociale aktiviteter eller oplevelser. Skab også nogle traditioner, som barnet kan få lov at glæde sig til. Børn elsker genkendelighed. Det kan være at pynte juletræet den 23. december, at spise æbleskiver sammen eller at klippe julepynt sammen. Det er ting, som barnet kan glæde sig til år efter år,” siger Lene Metner.
Endelig er det afgørende, at der tages hensyn til barnet alder og barnets udviklingsniveau, og at vi tilpasser rammerne til det enkelte barn. Ved at undgå at stille krav, som rækker ud over barnets udviklingsniveau, vil aftenen ofte forløbe roligere og derfor blive hyggeligere.
”Måske mener vi som voksne, at der skal gås om juletræet klokken 20, men hvis barnet på 3 år ikke kan holde sig vågen så sent, fordi dets udviklingsniveau forhindrer det i det, så må vi tage hensyn til barnet. Det kan vi gøre ved at gå om træet tidligere eller sørge for at barnet får en god middagslur. På den måde kan barnet deltage, når de sjove ting foregår,” siger Lene Metner.
Glædelig jul fra PsykologCentret!