Vi åbner igen mandag kl. 08:00

Psykologcentret KRAP

86 60 11 71

Kurv

Menu

Kurser

Søg

Kontakt

Kurv

19/12/2022

Sådan kan du håndtere vejvrede

Farer du op, når du sidder bag rattet i din bil? Så er du ikke…

Sådan kan du håndtere vejvrede

Farer du op, når du sidder bag rattet i din bil? Så er du ikke alene. 

Et menneske, som er ganske rolig og beregnelig i sin dagligdag, kan pludselig forvandle sig til en anden, når det stiger ind i sin bil. Vejvrede er en stigende tendens på de danske veje, hvor der både blændes med langt lys, dyttes, råbes og spyttes efter andre trafikanter. 

I en undersøgelse fra GF Fonden erkender hele 70 procent af bilisterne, at de har oplevet at blive vrede eller aggressive, når de kører bil. Samtidig svarer 53 procent af deltagerne i undersøgelsen, at de har været udsat for vejvrede. Alle aldre har oplevet vejvreden, men det er især mænd, der viser den, og bagefter føler de ofte skam.  

Der er dog en række ting, som du kan gøre for at modvirke vejvrede og ukontrollerede vredesudbrud generelt. Er det særligt slemt, så tag ansvar for din vrede. Søg professionel hjælp til at håndtere vreden. Samtaler hos en psykolog kan hjælpe dig med at finde årsagen og løsningen på vreden, og du kan få redskaber til at dæmpe den. 

Læs mere om terapi i PsykologCentret her.  

Nogle gange dækker vrede over andre mere sårbare sider, som vi ikke ønsker at vise, måske fordi vi har lært fra små, at den slags er forkert. Både sorg og vrede er dog normale tilstande, og det er først, hvis disse følelser tager helt over, at du har brug for at få dem ændret. Overvej derfor om din vrede dækker over noget dybere.  

Husk også, at vrede i sig selv kan være ganske fin. Det er den ukontrollerbare version, der kan være farlig i trafikken, og som ofte ender med at ramme dig selv i form af skam, der er problematisk. Vrede i sin sunde form fører til handling og grænsesætning – to ting vi som mennesker har behov for. 

Stress kan også vise sig som ukontrollerbar vrede. Stressede mennesker er ofte kortere på aftrækkeren. Har du symptomer på stress, bør du derfor få handlet på dette. Stress kan føre til både angst og depression, hvis lidelsen ikke behandles korrekt og i tide. 

Læs om PsykologCentrets psykologer her.  

Du kan også gøre meget for at gøre din køretur mere behagelig. Planlæg og kør hjemmefra i god tid, skab hygge i bilen. Hør podcast, lydbøger og musik. 

En øvelse er også at sætte dig i den anden persons sted. Ingen kører langsomt i trafikken for at genere dig. Der er altid en årsag. Måske har de et sygt barn i bilen eller er utrygge fordi de lige har taget kørekort? Empati modvirker vrede. Gå over broen, som vi siger i KRAP og tag den anden bilists sko på et øjeblik. 

Endelig er det vigtigt, at du ikke besvarer vejvrede med vrede, hvis du selv møder den. Det eskalerer kun situationen. Forsøg derfor at bevare roen – også selvom du ikke har handlet forkert. Husk at den, der mister besindelse, ofte også oplever at miste sig selv for et øjeblik. Du får intet ud af at bidrage til yderligere konflikt. 

Bliv klogere på..