Vi har åbent i dag fra 08:00 - 15:30

Psykologcentret KRAP

86 60 11 71

Kurv

Menu

Kurser

Søg

Kontakt

Kurv

04/05/2022

Stadig flere danske unge mistrives 

Særligt stress er et stort problem blandt de 16 til 24-årige. Der er stadig en…

Stadig flere danske unge mistrives  fællesbillede af ungerådgivere

Særligt stress er et stort problem blandt de 16 til 24-årige.

Der er stadig en stor del af ungdommen i Danmark, der mistrives. Det viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil, hvor 34 procent af unge kvinder mellem 16 og 24 år og 21 procent af mænd i samme alder har dårligt mentalt helbred.  

Ifølge profilen, er mænd og kvinder i alderen 16-24 år dermed den dårligste mentale sundhed, og dykker man ned bag tallene kan vi se, at stress fylder meget. Hele 52 procent af unge kvinder mellem 16 og 24 år rapporterer om et højt stressniveau. Det samme gælder 31 procent af unge mænd. 

Psykologistuderende Rikke Holm, der er ansat i PsykologCentrets gratis ungerådgivning i Skive, genkender billedet. Hun forklarer, at tendensen er, at antallet af unge, der kommer i rådgivningen, er stigende.

Her kan du læse mere om vores ungerådgivning.

”Det er svært at sige, om disse unges mistrivsel er stress-relateret, eller om der snarere er tale om en generel mistrivsel, der også kan stresse den unge, men vi ser stadig flere unge opsøge os for hjælp, og blandt disse er stress også en væsentlig faktor,” siger Rikke Holm.

Hun fortæller, at de unge, der kommer i rådgivningen med stress-relaterede problemstillinger, ofte giver udtryk for, at de oplever at være utilstrækkelige og derfor går med en følelse af at svigte, enten sig selv eller miljøet omkring dem.

”Hertil kommer belastninger som tankemylder, manglende overskud og tanken om, ikke at være god nok osv.,” siger Rikke Holm.

Hun efterlyser en større forebyggende indsats på et samfundsmæssigt plan. I Ungerådgivningen lykkes det via samtalerne at hjælpe mange unge, før de ender med en reel stress-diagnose eller sygemelding, og derfor er den forebyggende indsats så vigtig.

”Jeg ser tydeligt, at vores Ungerådgivning er vigtig, enten som en forebyggende faktor eller som et sted at kunne ‘stresse af’ og arbejde med de svære tanker. Tankemylder, manglende overskud og tanken om ikke at være god nok, er nogle af de følgevirkninger, som stress kan efterlade hos de unge. Vores opgave er at hjælpe de unge med at håndtere de svære tanker og med at få et mere positivt selvbillede, så de indser, at de faktisk er gode nok,” siger Rikke Holm.

Det er dog en interessant refleksion, hvordan vi kan ændre på disse triste tal på den lange bane og fra et mere samfundsmæssigt perspektiv.

“Det er helt klart vores erfaring i Ungerådgivning, at en indsats der virkelig batter, skal have fokus på forebyggelse og ikke kun brandslukning, “ siger Rikke Holm.

Bliv klogere på..