KRAP ligger som en grundpille
Sonja Bach Møller er uddannet lærer og har tidligere arbejdet i et specialiseret skoletilbud for unge med psyko-sociale vanskeligheder. I dag arbejder Sonja i en specialklasse i mellemtrinnet. Hun har for en del år siden taget kursus i KRAP og bruger det i sit professionelle arbejde:
-KRAP er så brugbart, og jeg forsøger at liste det ind, hvor det er muligt, fortæller Sonja og tilføjer
-I mit arbejde med unge mennesker har jeg i særlig grad brugt KRAP-skemaerne, Kaoslinjen og Ressourceblomsten. Og det er virkelig en glæde at mærke, hvordan der falder en sten fra deres hjerte, når de kan se, at det ikke er dem, der er forkerte, men at de måske er midt i en særligt stressende periode med eksamen og så videre.
Med Ressourceblomsten får de øje på alt det, de faktisk kan. Og så at se stoltheden lyse op i øjnene hos den unge, når han ser, hvad han kan! Det handler meget om at finde ud af, hvad er det, jeg er, og hvad der er mine udfordringer.
Men også på hjemmefronten ligger KRAP som et solidt integreret fundament i hverdagen. Sonjas søn, Rasmus, er autist og lider desuden af OCD. Sonja fortæller:
-KRAP ligger som en grundpille både under mit professionelle arbejde og i min tilgang til min søn. Særligt den ressourcefokuserede og anerkendende tilgang. KRAP tænker det hele menneske ind. Det foregår ikke kun i terapirummet, faktisk foregår det meste af arbejdet uden for terapirummet. Men selvfølgelig kan det godt være svært at bevare det samme helikopterblik i rollen som mor.
At skabe tillid til en autist er som at gøre en fugleunge tam
Sønnen Rasmus, der i dag går på STU (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse) har tidligere været i behandling hos PsykologCentret i Viborg & Skive hos psykolog Peter Bilgrav Sørensen. Selvom samtalerne er overstået har de stadig i dag indimellem kontakt med Peter Bilgrav.
– Vi har fået det med fra samtalerne, at Rasmus i dag hviler mere i sig selv. Han har blandt andet gennem samtalerne lært, at tingene tager den tid, de tager, og han har anerkendt, at et menneske er det, det er.
Jeg plejer at bruge det billede, at det at skabe tillid til en særlig sensitiv autist er ligesom at gøre en fugleunge tam. Det tager tid og udholdenhed, forklarer Sonja.
Men ofte kan det være svært, selv for nærtstående, præcis at forstå, hvilke udfordringer og vanskeligheder autister kæmper med. Og derfor er Sonja, der har erfaring med at vejlede familier med autisme, og Rasmus, der godt kan lide at formidle, gået sammen om at ville holde foredrag om autisme, sådan som det ser ud set indefra.
Det sker ud fra et ønske om at skabe større indsigt og forståelse. Et projekt de begge glæder sig til. Og netop glæden og livsmodet er vigtig for Sonja at få med, når udfordringerne remses op. Som Sonja siger, da interviewet er ved vejs ende:
-Folk skal ikke have ondt af os. Vi har mange glæder, selvom det da også kan være noget bøvl. Rasmus er en gave og en opgave, der er lagt i mine hænder, og Rasmus ved, at han er ubetinget elsket, som den han er.