Par og familieterapi
Terapi med par og familier har til formål at hjælpe jer til at trives bedre – eller endnu bedre – sammen. Oftest tager en par/familie samtale cirka 1½ time.
Hvornår kan par- eller familieterapi være en god idé?
Der kan være tale om et serviceeftersyn, hvor I bare vil gøre status over, hvordan I aktuelt trives hver især i jeres familie.
Eller måske kommer I først, når krisen er en realitet, og der er blevet sagt ting, der har gjort ondt.
Familien har måske været udsat for et dødsfald, sygdom, handicap, psykisk sygdom eller symptomer på mistrivsel som misbrug, psykosomatiske reaktioner (fx børn med mavepine,
voksne med hovedpine) eller andet.
Måske har I brug for hjælp til at give jeres børn den bedst mulige skilsmisse, eller I har, ligesom mange før jer, opdaget, at det at være en sammenbragt familie er en stor udfordring.
Eller også er I måske bare trætte af at gentage den samme konflikt, om og om igen.
Hvad I kan forvente af par- og familieterapi i PsykologCentret
I PsykologCentret arbejder vi ud fra den grundsætning, at der altid er en mening bag menneskers handlinger – uanset hvor uhensigtsmæssige disse handlinger måske kan fremstå.
I vil derfor altid blive mødt med bestræbelser på at forstå – og hjælp til jer til at forstå – bevæggrundene bag jeres ord og handlinger.
Med andre ord vil vi gå i dybden med de tanker og følelser, der kan ligge bag, at hun er jaloux, eller at han råber af hende, at børnene har mavepine, angst og lignende. Hvad end nu disse tanker er udtryk for virkeligheden i parforholdet/familien lige nu, eller de er fejltolkninger farvet af den enkeltes ”rygsæk”.
På samme måde vil vi interessere os for de mestringsstrategier, I hver især bruger i jeres samspil.
Det vil sige de foretrukne handlemåder, I bruger, når I bliver følelsesmæssigt ramt . Når vi så sammen med jer har skabt en forståelse af dynamikken i jeres parforhold eller familie, vil vi hjælpe jer til at de eventuelt uhensigtsmæssige tanker og handlinger udvikles i en konstruktiv retning.
Konkret familierådgivning kan også være relevant som en del af eller hele hjælpen, hvor der mere er behov for rådgivning end terapi.
De mest almindelige forbehold, man kan have, når man overvejer par/familieterapi
Ofte har et eller flere familiemedlemmer forbehold for at sige ja til terapi. Derfor har vi her nedenunder valgt at svar på de almindeligt forekomne forbehold:
- Formålet er aldrig at finde fejl eller placere skyld – uanset om den ene er den udadreagerende, utro eller andet – og dermed i en traditionel forståelse den krænkende part. I et parforhold er ansvaret altid begge parters.
- I en familie er ansvaret altid de voksnes.
- Ligesom formålet heller ikke er at lære jer at gå mere på kompromis med jer selv hver især – ”hakke en hæ og klippe en tå” – for at kunne indgå i forholdet eller familien. Tværtimod er intentionen at hjælpe jer til at blive mest muligt jer selv – sammen.